top of page
Zoeken
  • Mark Verelst

Bij ambitie hoort onzekerheid


Ambitieus zijn is eigen aan de hedendaagse mens. Je wil groeien, beter worden in de verschillende rollen die je op je neemt. Je wil leren en vooruit komen op het werk en er, hopelijk, financieel beter van worden. Je wil werken aan een fijne relatie met je partner, je kinderen, je vrienden. Misschien wil je ook maatschappelijk iets betekenen en ergens een verschil kunnen maken, hoe klein of groot ook. Kortom, je wil als mens groeien.

Dit potentieel om te groeien zit in elk van ons. Als mens ben je flexibel, heb je een wendbare geest die in staat is om nieuwe dingen op te nemen, te leren. In wezen kan je hierin vertrouwen hebben.

Toch moet je vaststellen dat het realiseren van deze ambitie vaak gepaard gaat met een gevoel van onbehagen en onzekerheid. Van zodra je stappen zet naar groei, kom je immers ook op onbekend terrein. Dan kom je allerhande nieuwe dingen tegen en moet je bepaalde zaken doen die je nog nooit gedaan hebt. Op het moment dat mij tijdens mijn opleiding tot mindfulness trainer voor het eerst gevraagd werd om een meditatie-oefening te begeleiden voor de gehele groep voelde dat heel spannend aan. Ik herinner mij ook heel levendig hoe ik mij voelde hoe als ik beginnende advocaat naar de rechtbank trok om daar voor het eerst een zaak te pleiten. Van zodra je iets nieuws gaat doen, komt, samen met de opwinding van iets nieuws te kunnen leren en te kunnen groeien, vaak ook de angst om te falen en afgerekend te worden.


Hoe fijn is het niet als jij om jouw expertise wordt gevraagd om te komen spreken voor een groep? En hoe spannend wordt het niet op het moment dat je de zaal instapt en al die mensen ziet zitten? Hetzelfde geldt vaak voor het starten met een nieuwe job of het opstarten van een onderneming. Ontzettend boeiend allemaal, maar ook heel spannend. En dus zijn er ook vaak momenten dat je je best ongemakkelijk voelt, dat er onbehagen en angst is. Ambitie brengt dus ook onzekerheid met zich mee. Die twee gaan hand in hand.

De vraag is dan hoe je met deze gevoelens van onbehagen en onzekerheid omgaat. Een eerste mogelijkheid is om ze uit de weg te gaan. Dat kan je doen door je stappen naar persoonlijke groei uit te stellen. Je kan zo in je situatie zoals ze is, blijven zitten, ook wanneer deze in wezen niet fijn is. Je kan bijvoorbeeld beslissen om te niet solliciteren op een interne vacature binnen het bedrijf waar je werkt en je huidige job verder doen, ook al vind je die al een tijdje niet meer zo geweldig. Zo vermijd je een heel pak onzekerheid, maar sta je je eigen groei en misschien ook heel wat vreugde in de weg. Het is het aloude, gekende pad van ‘Better the devil you know than the devil you don’t …’ Dat is heel menselijk overigens en voor velen van ons herkenbaar.

Een andere manier om hiermee om te gaan is het onbehagen en de onzekerheid op te merken en erbij te kunnen blijven. Dit gevoel hangt wezenlijk samen met wat het betekent mens te zijn. Je hoeft het dus niet weg te duwen. Je moet niet verrast zijn dat er het is, want het is menselijk. En je moet je zelf er dus ook niet om te veroordelen. Het hoort bij het ambitieus in het leven staan, het hoort bij de intentie om iets te willen betekenen in de wereld. Wanneer je het opmerkt, is de uitnodiging om er ruimte voor te maken en bewust te kiezen om toch die richting te blijven uitgaan die jij wil, toch die richting uit te gaan waarin je wil groeien. Ik heb finaal dat pleidooi gegeven voor de rechtbank en het ging goed, ondanks alle angst die eraan voorafging.

Wanneer je bereid bent het onbehagen, onzekerheid en de angst te voelen, kan je ook vertrouwd geraken met hoe het voelt. En wanneer je er ruimte voor kan maken en bewust kan blijven kiezen, kan je ook vertrouwd geraken met hoe je anders kan omgaan met onzekerheid. Door hiermee vertrouwd geraken, verhoogt ook meer en meer je zelfvertrouwen.

De lat moet daarbij ook weer niet gigantisch hoog liggen. Het lukt mij zeker niet altijd om dit te doen. Soms merk ik dat ik bepaalde zaken voor mij uit schuif uit een gevoel van onzekerheid. Zoals gezegd, hoort onzekerheid ook bij de mens en soms houdt deze onzekerheid je tegen en houdt ze je klein. Jezelf hierom veroordelen helpt je niet verder. Ook hier is de uitnodiging om dit op te merken en er vriendelijk mee om te gaan. We zijn allemaal maar mensen. Zo kan misschien toch de ruimte ontstaan om alsnog dat te doen wat je zolang uitgesteld heb.

Zo kan steeds meer het vertrouwen groeien en kan je het potentieel dat in je zit, tot ontplooiing laten komen. Je kan je talenten laten groeien en ten volle inzetten. Natuurlijk gaat het onbehangen en onzekerheid nooit helemaal weg. Telkens je met iets nieuws begint, zullen deze zich toch weer tonen. Het wordt wel mogelijk deze te herkennen en te weten dat ze erbij horen. Daarom zijn ze nog niet minder heftig, maar het herkennen creëert wel de mogelijkheid om bewust te kiezen voor die optie die jij werkelijk uit wil gaan en die jouw potentieel vol tot ontwikkeling laat komen.

Dit kunnen herkennen en er ruimte voor maken vraagt om een bijzondere vorm van aandacht. Mindfulness is eenvoudige manier om vriendelijke en open aandacht te trainen die toelaat om dit onbehangen, deze angst en onzekerheid op te merken en ruimte te maken om bewust te kiezen om jouw talenten ten volle in te zetten.

Wil je meer weten over mindfulness?83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page