top of page
Zoeken
  • Mark Verelst

Efficiënt functioneren in een snel evoluerende bedrijfsomgeving: wat kan jou helpen?


Veranderlijk, onvoorspelbaar, complex en onduidelijk. Zo wordt de omgeving waarin bedrijven evolueren al een tijdje genoemd. In het Engels is er hiervoor, wat had je gedacht, een acroniem: VUCA. Volatile, unpredictable, complex en ambiguous. Snelle technologische evolutie, globalisering, vertrouwde businessmodellen die plotseling onderuit gehaald worden en snel evoluerende maatschappijen vormen het terrein waarin bedrijven evolueren en groeien, of niet.

Managers en leidinggevenden moeten in zulk een omgeving elke dag beslissingen nemen. En dat geldt niet alleen voor deze leidinggevende functies. In moderne bedrijven waar werknemers steeds meer empowered worden op de werkvloer, zien ook zij zich uitgedaagd om te functioneren en om beslissingen te nemen waarvan de uitkomst moeilijk te voorspellen is. Technici moeten snel komen met een oplossing voor complexe hoogtechnologische problemen, juristen moeten liefst vandaag nog advies verlenen op basis van steeds langer wordende wetgeving die voortdurend wijzigt, enz.

Risicobereidheid, creativiteit, stress- en angstmanagement, kunnen omgaan met verandering en het durven nemen van beslissingen met een onzekere uitkomst zijn dan ook kwaliteiten die belangrijk zijn voor medewerkers die een belangrijke rol willen opnemen binnen een bedrijf, ongeacht of het nu gaat om leidinggevenden of niet. Al deze kwaliteiten hebben één gemene deler. Ze veronderstellen allemaal de bereidheid om bij moeilijke emoties te blijven.

Wat wordt hiermee bedoeld? Wanneer je in een moeilijke situatie terecht komt en er druk wordt gezet om resultaten neer te zetten, dan voelt dit niet altijd prettig. Soms kan een bepaalde vorm van stress je aanzetten tot heel efficiënt werken maar het kan ook te veel zijn, en dat laat het je efficiëntieniveau juist imploderen. Het onprettige gevoel voelen, toelaten en er even bij kunnen blijven, is dan zeer nuttig om ook in een moeilijke situatie bewuste en efficiënte keuzes te kunnen blijven maken. Deze kwaliteit kan je leren via de eenvoudige praktijk van mindfulness.

In de wetenschappelijke literatuur wordt deze kwaliteit ook ‘tolerance for ambiguity’ genoemd. Als je een beslissing moet nemen, hoeveel onzekerheid en onduidelijkheid over de uitkomst kan je dan aan? Onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness deze ‘tolerance for ambiguity’ werknemers en managers sterk verhoogd*. Ook kunnen deze werknemers beter omgaan met angst en blijven zij onder druk creatiever bij het vinden van oplossingen. Om dit resultaat te bereiken was het voldoende om, na het volgen van een mindfulness training, een eenvoudige meditatiepraktijk aan te houden tijdens een lunchbreak of een ander moment van de dag van niet meer dan 45 minuten per week!

Bij gebreke aan een mindfulness benadering van change binnen een organisatie, dreigt deze al snel te worden gehinderd door mentale weerstanden en verkeerde verwachtingen bij de diverse betrokken spelers. De onderzoekers komen dan ook tot de conclusie dat het aanbieden en beoefenen van mindfulness een plaats heeft in bedrijven waarin voortdurende organisatorische verandering vereist is en waar dus van werknemers en leidinggevenden een grote flexibiliteit wordt gevraagd.

Meer weten over mindfulness en de training?

*William Brendel, Sarah Hankerson, Sangwon Byun and Birdie Cunningham, (2016), “Cultivating leadership Dharma”, Journal of Management Development, Vol. 35 Iss 8 pp. 1056-1078.


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page