top of page
Zoeken
  • Mark Verelst

Vertrouwen


Bij mindfulness gaat het om meer dan enkel het oefenen van bepaalde technieken, zoals het trainen van aandacht, meditatietechnieken, enz. Er zijn ook bepaalde houdingen die de beoefening van mindfulness ondersteunen. Deze houdingen zijn niet-oordelen, geduld, een frisse blik, vertrouwen, niet hoeven streven, openheid en mildheid.

Vertrouwen is hierbij een bijzondere kwaliteit om te cultiveren. Er zijn heel veel domeinen in ons leven die vreemd voor ons zijn, waarmee we niet vertrouwd zijn. Wanneer we ervoor kiezen om bewust te stoppen en naar onszelf te kijken, naar de werking van ons lichaam, onze geest, gedachten en emoties, dan ontwikkelen we een soort van heel bijzondere relatie met onszelf, een soort van gevoel van vertrouwd zijn met onszelf.

Een goede plek om te beginnen is ons lichaam. Kunnen we ons ertoe brengen om vertrouwen te hebben in de natuurlijke wijsheid van het lichaam en hoe mooi dit lichaam ons leven ondersteunt en mogelijk maakt? We zien het lichaam heel vaak als iets vanzelfsprekends totdat er iets gebeurt met onze gezondheid. We kunnen beginnen met vast te stellen dat bijvoorbeeld de adem helemaal vanzelf zijn ding doet. En maar goed ook! Als wij de adem bewust zouden moeten sturen, zouden wij misschien al lang niet meer in leven zijn … Wij kunnen erop vertrouwen dat in de meeste gevallen de organen hun werk doen, onze zintuigen ons een duidelijk beeld geven van de omgeving, enz. Ons lichaam heeft zo veel wijsheid dat wij er op kunnen vertrouwen. Zodoende kan het lichaam voor ons ook een herinnering zijn dat ook wij vertrouwen waard zijn.

En net zoals het lichaam in al zijn complexiteit zijn ding doet en wij daarin kunnen vertrouwen en ons daarover kunnen verwonderen, zo is dat niet anders voor de menselijke geest. Ook deze functioneert voortdurend op zijn eigen wonderlijke manier. Ook met deze geest kunnen we door meditatie vertrouwd geraken en daardoor kunnen we ook meer vertrouwen krijgen in onszelf.

Hoe meer vertrouwen we hebben in onszelf, de werking van ons lichaam en van onze geest, hoe meer we dit vertrouwen ook kunnen meenemen in ons dagelijks leven, in onze relaties en in de uitdagingen waarvoor het leven, zowel privé als op de werkvloer, ons telkens weer opnieuw stelt. Zo kan je steeds terugvallen op een bepaald soort van basisvertrouwen in jezelf dat je datgene wat op je pad komt, ook tegemoet kan treden.

Deze vorm van vertrouwen kan je cultiveren door de praktijk van mindfulness meditatie. En als we niet onmiddellijk weten wat we in onszelf – en mogelijk ook de andere – kunnen vertrouwen, kunnen we er steeds voor kiezen om in de mindfulness beoefening nog wat langer met onszelf in stilte te zijn. In wezen is de bereidheid om te stoppen en vol aanwezig te zijn bij de volheid van wat nu is, de bereidheid om aanwezig te zijn bij wat je op dit moment voelt, waarneemt en denkt, al een blijk van vertrouwen.

De bereidheid op zich is al genoeg. Door deze bereidheid steeds opnieuw aan te gaan in een regelmatige meditatiepraktijk kan het vertrouwen verder groeien.


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page